U wilt een huis kopen, maar u hebt niet veel spaargeld? Zo pakt u dat aan

De rente staat historisch laag. Ideaal dus om te lenen voor de aankoop van een woning. Maar wat als u maar weinig middelen hebt voor een substantiële eigen inbreng en de bank de woning dus (bijna) volledig moet financieren? Krijgt u dan wel een krediet? Of zijn er alternatieven?Een veelgehoorde stelling is dat banken maar voor 80 procent van de waarde van de woning nog krediet willen geven. De overige 20 procent moet u zelf aanbrengen.

Gelukkig is het in de praktijk echt niet zo zwart-wit. Banken kunnen voor meer dan 80 procent van de waarde van woning een lening toestaan, alleen moeten ze in dat geval zelf in extra buffers voorzien om te vermijden dat ze in de problemen komen als de kredietnemers hun leningen niet meer afbetalen. Dat ligt anders bij iemand die maar een deel leent. Een gedwongen verkoop van de woning levert dan meestal genoeg om het resterende bedrag van de lening volledig te kunnen recupereren.

Banken lenen bijgevolg meer uit als ze voor hun extra risico ook worden gecompenseerd. In de praktijk gebeurt dat door een hogere rente, maar door de huidige lage stand van de intrestvoeten valt ook dat heel goed mee. Zo liggen de tarieven voor een profijtkrediet van Argenta volgens het tariefblad van de bank slechts 0,10% hoger voor wie 100% wil lenen dan voor wie 80% leent. Bij Belfius bedraagt het geafficheerde verschil 0,12%.

 Essentieel is dat u de afbetaling financieel kan dragen. En ook hier speelt de lage rente in het voordeel.

 Voor een lening van 150.000 euro op 20 jaar tegen 2,50% vaste rente moet u gedurende 240 maanden telkens 792,80 euro neertellen. Dat brengt de totale intrestfactuur voor die hele periode op 40.270,90 euro. 

Is die afbetaling te zwaar, dan kunt u opteren voor een spreiding over een langere periode, bijvoorbeeld 25 jaar. Dan betaalt u voor diezelfde lening gedurende 300 maanden telkens 670,80 euro af, wat de totale intrestfactuur op 51.239,12 euro brengt.

Dit is inderdaad een pak meer aan intresten, maar in Vlaanderen kunt u vijf jaar langer genieten van het fiscale voordeel van de woonbonus. Die geeft u elk jaar tot 1.520 euro x 40% of 608 euro aan belastingvermindering. Vijf jaar extra betekent toch ook 3.040 euro.

Wie bij de bank toch niet aan zijn trekken komt, kan een beroep doen op een van de sociale woningfondsen in ons land. Die bieden krediet aan mensen met een bescheiden inkomen die een niet te grote woning willen kopen. In Vlaanderen is dat het Vlaams Woningfonds, in Brussel het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië de Société Wallonne du Crédit Sociale. U kan bij die instanties ook de totale aankoopprijs van uw woning lenen.

 

BRON: het laatste nieuws - artikel geschreven door Johan Van GeyteGerelateerde artikels


Blog

Waarom beroep doen op een vastgoedmakelaar?

Wat zijn de belangrijkste redenen om samen te werken met een vastgoedmakelaar?
Blog

Wat is homestaging?

U heeft maar één kans om een goede indruk te maken op potentiële kopers bij de verkoop van uw huis. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw eigendom voldoet aan deze opdracht, dat kan door middel van homestaging.
Blog

UPDATE! Plaatsbezoeken kunnen terug doorgaan!

Er is eindelijk een doorbraak in de polemiek rond de huisbezoeken: het kan terug, maar enkel onder hele specifieke voorwaarden. Lees hier welke maatregelen i-Moov neemt.